Vážená sestro .......,

na základě Vaší mimořádné laskavosti si dovoluji poslat několik informací. Od roku 1968 jsem zcela zanevřel na politický vývoj a postupně jsem se zaměřil na humanitární pomoc. Ještě za komunistů to byly kilové balíčky a pak balíky do 15kg balíky pro misie s malomocnými. V poslední době je to pomoc pro křesťany vedené sirotčince v Sýrii. Válčí tam již všichni navzájem, ale v nejhorší situaci jsou místní křesťané a zejména jimi vedené sirotčince. Zajistit naši pomoc v podmínkách kdy tam nejde bankovní spojení ani listovní pošta byl problém srovnatelný s pověstným ježkem v kl eci, ale s Boží pomocí se to povedlo.

První to byl sirotčinec sv. Pavla a nyní sv. Panthaleona - oba v Damašku. V prvním případě osobním poslem od nás dostali 2.000 + 1.000 = 3.000US dolarů a zajistili jsme jim projekt na dovybavení jejich zařízení u našeho MZv s limitem 20.000US dolarů. Je schválen a finance by měli v nejbližší době dostat od našeho velvyslanectví.

Ve druhém případě dostali od nás 1.500US dolarů a předali jsme jim formulář k vyplnění pro naše zastupitelství v Damašku na stejný projekt.

Podobně budeme pokračovat u třetího sirotčince. Letos máme v plánu ještě podobně podpořit domov s nemohoucími starými lidmi.

 

Od roku 1914 jsem předsedou zapsaného spolku Společenství pomocníků řádu sv. Lazara (IČO 60444258) s adresou v mém bytě, tj. Dobrovského 14, 170 00 Praha 7. Číslo účtu je 0001617002/ 2700 a uvítáme i malý příspěvek. (S poštou dle dohody dostáváme kopie Poštovních poukázek. To nám umožňuje poslat děkovné dopisy vč. Potvrzení pro daňové zvýhodnění. V případě platby z účtu tyto informace nemáme. U neznámých to počátkem každého nového roku řešíme prosbou u jednotlivých bank o zaslání našeho Potvrzení do přihrádky jejich příslušné bankovní pobo čky, co ž ale není ve všech případech úspěšné.)

 

Celá záležitost je nad lidské síly, a tak potřebujeme zejména modlitby. Jednak děkovné za to co se již ve zdraví povedlo a za ty další potřebné, kterým bychom rádi úspěšně pomohli. Možno dodat, že v posledním případě pověřená osoba předala náš dar v době hustého ostřelování křesťanských čtvrtí, kdy zaměstnanci našeho velvyslanectví měli zákaz opouštět prostory našeho zastupitelství. Předem moc děkujeme.

 

S přáním všeho dobrého, zejména Božího požehnání,

Petr Jílek

Přílohy