1.Františkánké prameny.  (Kvítky) str.730

40. kapitola

Jak svatý Antonín kázal rybám a jejich veliké množství ho poslouchalo

Kristus požehnaný chtěl ukázat velikou svatost svého služebníka svatého Antonína Padovského a jak zbožně je třeba naslouchat jeho kázání a jeho svaté nauce.

Jako za starodávna ve Starém zákoně pokáral ústy oslice nevědomost Balaámovu, tak nerozumnými živočichy, to je rybami, pokáral jednou pošetilost nevěřících a kacířů.

Když tedy byl jednou svatý Antonín v Rimini, kde bylo veliké množství kacířů, chtěl je přivést ke světlu pravé víry a na cestu pravdy. Mnoho jim kázal a vykládal jim o víře Kristově a o Písmu svatém. Oni však nejenže nepřisvědčovali jeho svatým řečem, ale dokonce jako zatvrzelí a zarytí ani ho nechtěli slyšet.

Proto šel svatý Antonín jednoho dne z Božího vnuknutí blízko k moři při ústí řeky. Postavil se na břehu mezi mořem a řekou a počal jménem Božím mluvit na způsob kázání rybám:

»Slyšte slovo Boží, ryby mořské i říční, když se mu vyhýbají nevěřící kacíři.«

Jakmile to řekl, hned připlavalo k němu k mořskému břehu takové množství ryb, velikých, malých i prostředních, že nikdy v celém tom moři ani v té řece nebylo jich vídáno tak veliké množství; všechny vystrčily hlavy z vody a dávaly pozor v náramném pokoji, ochočenosti a pořádku.

Napřed a blíže u břehu byly ryby nejmenší, za nimi prostřední a pak, kde byla voda hlubší, byly ryby větší. Když se tedy ryby umístily a rozestavěly v takovém pořádku, začal jim svatý Antonín slavně kázat. Pravil:

»Mé sestry ryby, velmi jste zavázány děkovat podle své možnosti našemu Stvořiteli, který vám dal tak ušlechtilý živel za příbytek. Máte vodu sladkou i slanou, jak se vám líbí, dal vám mnohá útočiště, abyste se ukrývaly před bouřemi, dal vám živel jasný a průsvitný, i pokrm, kterým byste se živily. Bůh, váš laskavý a dobrotivý Tvůrce, když vás stvořil, dal vám přikázání, abyste rostly, množily se, a dal vám své požehnání; když pak byla obecná potopa a všichni ostatní živočichové zahynuli, vás jediné Bůh zachoval beze škody. Dal vám i ploutve, abyste mohly plavat, kam se vám zachce.

Vám bylo Božím přikázáním uděleno zachránit proroka Jonáše a po třech dnech ho vyvrhnout na zem zdravého a živého.

Vy jste podaly daň své mu Pánu Ježíši Kristu, který jako chudý neměl čím zaplatit. Vy jste byly pokrmem věčného Krále Ježíše Krista, dříve než vstal z mrtvých, a potom obzvláštním tajemstvím. Pro toto vše jste velmi povinny chválit Boha a dobrořečit mu, vždyť vám dal více dobrodiní než jiným tvorům.«

Na tato a podobná slova a poučení svatého Antonína počaly ryby otvírat ústa a uklánět hlavy, a těmito a jinými známkami uctivosti podle své možnosti chválily Boha. Tu tedy svatý Antonín zaradoval se v duchu, když viděl takovou uctivost ryb k Bohu Stvořiteli, a řekl velikým hlasem:

»Požehnán buď věčný Bůh, neboť více ho ctí ryby než kacířští lidé, a lépe naslouchají jeho slovu nerozumní živočichové než nevěřící lidé.«

A čím déle svatý Antonín kázal, tím více rostlo množství ryb a žádná neodchá- zela z místa, které zaujala. K tomu divu se začali sbíhat obyvatelé města, a mezi nimi i kacíři. Když viděli tak podivuhodný a zřejmý zázrak, zkroušeni ve svém srdci padli všichni svatému Antonínovi k nohám, aby slyšeli jeho slovo.

Svatý Antonín začal kázat o katolické víře a kázal o ní tak vznešeně, že všecky ty kacíře obrátil a přivedl zpět k pravé víře Kristově; a všichni věřící tím byli s velikou radostí posilněni a utvrzeni ve svaté víře. Potom svatý Antonín s Božím požehnáním propustil ryby a všechny odešly s podivuhodnými projevy radosti, a podobně i lid. Potom svatý Antonín zůstal v Rimini mnoho dní, kázal a získával duším veliký duchovní užitek. Ke chvále Kristově. Amen.